Skip to content

DIT WAS MIJN 2022!

Na het voorbije weekend een gezonde dosis kroketten, cava, knuffels en cadeaus te hebben getankt, is het tijd om even stil te staan bij het voorbije jaar. 

Het voelt goed om, los van de groei van Amotek, te kijken naar de positieve impact die we hebben gecreëerd. We doen ons uiterste best om bij te dragen aan een positievere en duurzamere wereld waar ook onze kinderen van zullen kunnen genieten. En laat dat nu net dé doelstelling zijn die ik zelf het hoogst in het vaandel draag.

Een (met kroketten) gevulde maag helpt om te reflecteren op het voorbije jaar. Op zijn beurt helpt reflecteren om de dingen in perspectief te zetten en te relativeren. Want het was niet altijd enkel groei en succes. Ik neem je graag mee doorheen enkele hoogte- en dieptepunten van het voorbije jaar en de inzichten die ik daaruit heb gehaald.

Reizen die de ogen openen


Ik heb het grote geluk dat ik zowel voor m’n werk als privé veel kan reizen – één van mijn grootste passies.

Hoe cheesy het ook klinkt, het opent écht je ogen. In 2022 ging ik onder meer naar Dubai, Miami, Armenië en Japan.

Je kan moeilijk géén bewondering hebben voor de explosieve groei en super-innovatie die Dubai de laatste jaren op de kaart heeft gezet. Ik keek mijn ogen uit maar kon ze niet sluiten voor de oppervlakkigheid van het super-kapitalisme. Persoonlijk voel ik veel meer voor de Japanse filosofie: Respect én zelfrespect komen op de eerste plaats. We verliezen ons in ‘het Westen’ wel eens in keuzes die we maken uit de onstilbare drang naar groei, de druk om te presteren en hoe onze medemensen ons waarnemen. Het is vaak makkelijker om ‘ja’ te zeggen dan ‘nee’. In Japan lijken mensen meer hun persoonlijke grenzen te respecteren en mensgericht te ondernemen – waarden waar ik zelf veel belang aan hecht.

Ik neem ook graag even de tijd om stil te staan bij de oorlog in Armenië, waar nagenoeg geen aandacht aan besteed wordt. Samen met Claudiu Matei en Davit Gharakeshishyan richtte ik enkele maanden geleden Saltatech op, een bedrijf in software development in Yerevan, Armenië. Half september schrok ik dan ook erg van het nieuws dat er weer gevochten werd op de grens tussen Armenië en Azerbeidzjan. Enkele honderden jonge mannen verloren er het leven. Toch kwam dit conflict amper in het nieuws en blijft internationale hulp uit.

Vele mensen maken zich ernstige zorgen over de langetermijnsvisie van Europa. Ons continent wordt wel eens lacherig ‘het Bokrijk van de wereld’ genoemd. Wel, laat mij dan maar in Bokrijk wonen.
Ik stap graag in het vliegtuig naar een ander werelddeel, maar ik land even graag terug in Zaventem. Het is hier zo slecht niet.  

Van een ijzingwekkende stilte naar oorverdovende gitaren


Dit jaar waren mijn vrouw Chloé en ik in blijde verwachting van onze tweede zoon, Maximiliaan Na complicaties is de zwangerschap halfweg beëindigd met het verlies van Maximiliaan tot gevolg. Deze moeilijke periode werd getekend door een ijzingwekkende stilte. Ik had nood aan deconnecteren. Aan herbronnen en even onbereikbaar te zijn. Ik trok me dan ook even terug aan de kust. Hoe onwezenlijk het soms lijkt wanneer je er middenin zit, uit een intens verlies put je ook altijd kracht en inzichten die erg waardevol zijn.


Het einde van de stille periode was oorverdovend:  Een blitzbezoek aan het “Alcatraz Festival” in Kortrijk. Mijn eerste heavy metal festival. Zie je mij er al rondlopen? Ik had het niet verwacht maar wauw, wat een beleving. Ik zoek graag de grenzen van mijn comfort zone op om inspiratie op te doen, maar dit was next level. Fantastisch om te zien hoe iedereen gewoon écht zichzelf is. Het prachtige contrast tussen mensen in erg donkere kleren, die licht uitstralen in de omgang met anderen en hun favoriete muziek.  

Wat ik meeneem naar 2023?


Als ik terugkijk op de avonturen in 2022 is mijn grootste inzicht een klassieker: “Less is More”.

Iedereen die mij goed kent weet dat plezier hebben voor mij onontbeerlijk is – en dus kies ik elke dag weer voor de dingen die mij plezier geven: de capaciteiten van technologie, samenwerken met anderen, jezelf en anderen beter maken. Meer heb je eigenlijk niet nodig. Op business vlak betekent dat realistische, haalbare doelen formuleren en deze in het achterhoofd houden wanneer je beslissingen neemt. Zorg ervoor dat deze ook meetbaar zijn, zodat je ze af en toe kan toetsen aan de realiteit. Breng wat meer Japanse filosofie in je bedrijf en leg de lat niet telkens hoger. Sta even stil bij wat je verwezenlijkt hebt en wees daar tevreden en trots op.