Skip to content

WHO IS FILIP SMET?

Ondernemer Filip Smet richtte op 23-jarige leeftijd zijn eerste internetbedrijf Interhost Solutions op. Dit groeide uit tot Lemon Holding, dat al snel uitgroeide tot een bedrijf met 150 medewerkers en een jaaromzet van 30 miljoen euro.

Tegenwoordig is hij oprichter en CEO van AMOTEK Technologies, een software-incubator voor start-ups.

Filip is mentor bij Birdhouse en bij Vlerick – en vandaag ook Entrepreneur in Residence bij de Vlerick Entrepreneurship Academy.

EXPERTISE

“Als ondernemer maak je in het begin veel pieken door. Die groei is heel mooi. Je doet ook alles op dat moment: van toiletten schoonmaken tot projecten verkopen. Dat maakt het tof: je bent verantwoordelijk voor je eigen opleiding.”

FILIP'S STORY

Als afgestudeerde werkte Filip Smet kort bij IBM, maar dat was niet genoeg om zijn honger te stillen. Hij wilde het liefst voor zichzelf beginnen, maar kon niet echt rekenen op steun in zijn omgeving. “Veel mensen zeiden: ‘Wauw, wat ga je nu doen?’ Dat soort reacties triggerden me om nog verder te gaan.”

Uiteindelijk was het zijn schoonvader die hem het ultieme zetje gaf: “Wat heb je te verliezen?” Smet startte Interhost Solutions, een hostingbedrijf, zonder al te veel investeringskosten. “Het mooie van hosting? Het is een zeer terugkerend bedrijfsmodel. Vanaf het moment dat je een klant hebt, blijven ze meestal vijf tot tien jaar bij je. Zolang de service goed is en de prijs goed is, heb je een zeer waardevol klantenbestand. Mensen wisselen niet graag van hostingprovider.”

Helaas consolideerde de hostingmarkt. Enerzijds zijn er grote spelers zoals Combell, die veel portefeuilles opkopen. Aan de andere kant heb je de grote jongens, zoals Amazon Web Services. Daarom evolueerde Interhost Solutions al snel naar Lemon, een allround softwareontwikkelingsbedrijf. Pas toen kwamen de eerste grote projecten binnen. “Eigenlijk was het vanaf dag één mijn bedoeling om onze eigen producten te ontwikkelen. Dat zorgt voor continue innovatie in je bedrijf.”

Toen zijn bedrijf groeide van vijf naar dertig medewerkers, voelde hij zijn rol veranderen van ondernemer naar manager. “Ik moest ineens alles wat in die header stond delegeren en structureel monitoren”, zegt Filip.

Bovendien zorgde het ervoor dat zijn bedrijf een heel andere organisatie werd. “Ik zag dat sommige mensen het niet meer konden volgen. Ik had bepaalde mensen laten groeien naar functies die ze echt niet aan konden. Alleen omdat je een geweldige technicus bent, wil nog niet zeggen dat je een geweldige CTO bent.”

Dat was een belangrijke fase waarin hij beslissingen moest nemen en waar hij erg kieskeurig moest zijn over de mensen die hij om zich heen verzamelde om als bedrijf verder te kunnen groeien.

“Op de een of andere manier wil je dat niet loslaten omdat het voelt alsof het je baby is. Dat is het moeilijkste wat ik tot nu toe heb gedaan. Maar als je eenmaal onmisbaar bent, heb je als ondernemer echt waarde gecreëerd.”

Volgens Smet is het uiterst belangrijk om op zoek te gaan naar complementaire profielen. “Neem zeker geen mensen aan waarvan je denkt dat ze op jezelf lijken. Als je de slimste persoon in de kamer bent, zit je in de verkeerde kamer. Je moet je constant omringen met mensen die slimmer en beter zijn dan jijzelf!”

De volgende stap was het bouwen van een groep bedrijven onder één dak. Waar complementaire diensten werden aangeboden, waar andere ondernemers co-creëerden en nieuwe ideeën werden gebouwd. Road21 was geboren en groeide snel. De overstap van Lemon naar Road21 heeft Smet veel vrijheid gegeven. “We hebben besloten om de naam niet verder te voeren en alles door elkaar te gooien met een goede vriend van mij. Road21 gaf me de kans om me meer te focussen op het ondernemerschap en minder op de operationele kant. Ik vond het absoluut geweldig, maar ik miste ook de nul-op-één sensatie van start-upomgevingen. Ik besloot Amotek Technologies te starten en me daarop te concentreren.”

Met Amotek Technologies wil Filip terugvallen op zijn ervaring om een ​​nieuw merk op te bouwen. Eentje die zich richt op de menselijke kant van het bedrijfsleven. Om de kick van start-ups te ervaren en nieuwe ideeën te ondersteunen.

Tot slot geeft Filip Smet enkele wijze woorden aan collega-ondernemers: “Niet te veel aarzelen, gewoon doen en daarna evalueren. Dat heeft me hele mooie dingen opgeleverd. Misschien hier en daar minder mooie dingen, maar daar leer je ook van.”

“Het is vooral belangrijk om positief te zijn. Ik geloof ook in self-fulfilling prophecy: je moet durven dromen om het waar te maken. Als je positief bent en het gewoon probeert, wat is dan het ergste dat je jezelf de schuld kunt geven? Van ervaringen leer je het meest, maar die ervaringen moet je wel onder ogen durven zien. Die eerste stap moet je durven zetten.”