Skip to content

Continu streven naar groei?

Door Filip Smet

Groeien om het groeien – die alles opslorpende zoektocht naar meer, de drang om elke berg te beklimmen en elke uitdaging te overwinnen. Toch blijf ik mezelf steeds afvragen: “Wanneer is genoeg, genoeg?”. De media en de online wereld zijn absoluut dol op het idee van constante, waanzinnige groei. Dit vertaalt zich naar opgeblazen bedrijven, toenemende inkomsten en een houding van “meer, beter, sneller”?

Het is een loopband waar we ons op bevinden die naar mijn mening altijd net iets te snel en te steil staat. Is het niet hoog tijd dat we op de stopknop drukken en eraf stappen?

Ik ben zeker niet ongevoelig voor de aantrekkingskracht van groei. Ik heb meer dan een decennium lang bedrijven opgebouwd en geadviseerd met hoge waarderingen en omzetgroei. Groei kan een gevoel van vooruitgang en een gevoel van ongelooflijke prestatie teweeg brengen.

Is het verrijkend? Zeker. Is het bevredigend? Tot op zekere hoogte. Maar er is meer in het leven dan het constante streven naar “meer”.

Laten we niet de slaaf worden van het begrip “Meer”. 

Ik geloof er sterk in dat we eerst ons leven moeten opbouwen – een bestaan ontwerpen dat écht weerspiegelt wie we zijn en wat we belangrijk vinden. En van daaruit bedrijven laten groeien die passen bij die waarden. Niet andersom.

Het leven zou niet moeten draaien om het opschalen van bedrijven. Bedrijven zouden moeten draaien om het verrijken van je leven.

De echte vraag die we onszelf moeten stellen is niet “Hoe groot kunnen we worden?”, maar “Wat voor leven willen we leiden?” De magie gebeurt wanneer we onze focus verleggen van omvang naar betekenis.

We zouden kunnen ontdekken dat ‘genoeg’ veel minder is dan we dachten.

Omdat we geconditioneerd zijn om te geloven dat “meer” synoniem is met “beter”. Maar vaak is het gewoon synoniem met meer stress, meer tijd weg van het gezin en meer opofferingen.

Misschien is het tijd dat we ‘genoeg’ definiëren?

Misschien is ‘genoeg’ werken aan iets waar je oprecht van geniet, klanten bedienen die echt waarderen wat je doet, en tijd daarbuiten nog tijd hebben om door te brengen met je familie en dierbaren.

Vandaag moedig ik je aan om het begrip ‘genoeg’ zelf in te vullen. Want jouw bestaan is geen businessplan dat staat te wachten om opgeschaald te worden. En het mooie is dat je bedrijf perfect binnen dat ontwerp kan passen – zonder de constante, uitputtende zoektocht naar onverbiddelijke groei. Is dat geen aantrekkelijk idee?

Ik hoop dat je erover wilt nadenken.

Want, wanneer is genoeg, genoeg?

 

Stappen die je vandaag kunt ondernemen:

1. Reflecteer op je waarden en ambities: 

Breng een uur alleen door zonder afleidingen. Schrijf je persoonlijke waarden, ambities en wat je gelukkig, tevreden en vervuld maakt op. Dit kan tijd doorbrengen met je familie zijn, werken aan een passieproject, reizen of vrijwilligerswerk doen. Het idee hier is om te bepalen wat er echt toe doet in jouw leven.

2. Bepaal je zakelijke doelen: 

Denk na over je bedrijf. Wat is het doel ervan? Wat voor impact heeft het? Voor wie is het bedoeld? Hoe past het bij je persoonlijke waarden zoals hierboven beschreven?

3. Evalueer je huidige situatie: 

Kijk vervolgens naar je huidige situatie. Besteed je te veel tijd aan het laten groeien van je bedrijf ten koste van persoonlijk geluk? Streef je voortdurend naar meer groei, zelfs als dit stress veroorzaakt en tijd wegneemt van de dingen die je het meest waardeert?

4. Definieer ‘genoeg’ voor jezelf: 

Tot slot, bepaal wat ‘genoeg’ voor jou betekent. Het kan een bepaald bedrag aan geld zijn, specifieke werkuren, een vast aantal klanten of een specifieke impact die je wilt maken. Dit geeft je een duidelijk idee van wanneer je moet stoppen met streven naar groei en kunt gaan genieten van de resultaten van je harde werk.

 

Vind je dit interessant? Binnenkort breng ik een boek uit met enkele persoonlijke inzichten om andere mensen te ondersteunen bij het maken van beslissingen en doelstellingen op een duurzame manier. Drop me gerust een mailtje via filip.smet@amotek.be!

We zijn achter de schermen druk bezig aan de Amotek Academy, een club waar kennis deling tussen ondernemers centraal staat. Zin om daar deel uit van te maken? Registreer je alvast hier.

OP ZOEK NAAR POTENTIËLE PARTNERS?

Kom gerust eens pitchen bij ons! Misschien investeren we in jouw droom of brengen we je in contact met één van onze partners!